Microplastics afscheider - Denkt u ook aan onze toekomst?

  • Geplaatst op
  • 0
Microplastics afscheider - Denkt u ook aan onze toekomst?

De Trithon Microplastics Afscheider. Dit is een geavanceerde, milieuvriendelijke oplossing voor het aanpakken van de groeiende zorg rond microplasticsvervuiling.

Microplastics afscheider

Wat zijn microplastics?
Microplastics zijn stukjes plastic met een maximale omvang van 5 millimeter, waarbij de hele kleine deeltjes (≤ 100 nanometer) ook wel nanoplastics worden genoemd. Microplastics breken nauwelijks af in het milieu en zijn slecht, tot zeer slecht, wateroplosbaar. Hoe ontstaan microplastics? Er zijn twee soorten microplastics: secundaire en primaire. Secundaire microplastics ontstaan door slijtage van grotere plastic- en rubberproducten, bijvoorbeeld zwerfvuil of slijtage van autobanden. Primaire microplastics zijn als zodanig geproduceerd en komen bijvoorbeeld voor in cosmeticaproducten, zoals shampoo, gezichtscrème of tandpasta. Deze microplastics, of microbeads, hebben namelijk een scrub-effect.

Hoeveel microplastics zitten in het water?

Bij metingen in Nederlands zoet water bleken er tussen 50 en 200 microplastic deeltjes per liter aanwezig. In het water dat rioolwaterzuiveringen loosden op het oppervlaktewater, zaten rond de 300 deeltjes. Na regenval waren dit zelfs 1500 deeltjes per liter. In de oceanen zitten in ieder monster enkele tot tientallen deeltjes per liter.

Hoe schadelijk zijn microplastics in oppervlaktewater?

Microplastics zijn een kunstmatig product en horen daarom niet in het oppervlaktewater thuis. Er is nog geen goed beeld welke effecten een langdurige of levenslange blootstelling aan microplastics en hun additieven hebben voor mens en dier. Uit onderzoeken blijkt wel dat nanoplastics zijn aangetoond in de voedselketen. Nanoplastics worden door watervlooien geconsumeerd en komen zo in de voedselketen terecht. Dit heeft nadelige invloed op het gedrag van vissen. Micro-organismen kunnen zich hechten aan microplastics. Vervolgens verspreiden deze microplastics zich, waardoor de hieraan gehechte micro-organismen op locaties komen waar ze niet thuishoren. Dit kan leiden tot disbalans in het ecosysteem.

Zijn microplastics slecht voor je gezondheid?

Via lucht, water of ons eten komen microplastics in ons lichaam. Het is alleen nog niet bekend hoe ongezond dit precies is en hoe lang het duurt of ons lichaam klachten ontwikkelt. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen hoe ons lichaam exact op microplastics reageert.

Kun je al microplastics uit oppervlaktewater halen?

Ja, dat kan met de Trithon Microplastics Afscheider. Dit is een geavanceerde, milieuvriendelijke oplossing voor het aanpakken van de groeiende zorg rond microplasticsvervuiling. Maak een verschil en kies voor een schonere toekomst met Trithon.

DE TRITHON-INNOVATIE IS GEVALIDEERD DOOR ETV (ENVIRONMENTAL TECHNOLOGY VERIFICATION)

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »