"BG Filcoten" - niet zomaar een betongoot

"BG Filcoten" - niet zomaar een betongoot

Persbericht

„BG-FILCOTEN®“ – niet zomaar een betongoot

Met de "BG-FILCOTEN®-afwateringsgoten" zet BG-Graspointner een mijlpaal op het gebied van techniek, ecologie en duurzaamheid. Het zelf ontwikkelde hogesterktebeton voldoet aan de hoogste technische eisen en is tegelijkertijd een ecologisch engagement.

Augustus 2022, Keulen. Niet alle beton is hetzelfde, en alles wat de grond raakt stelt de hoogste eisen aan zijn milieuvriendelijkheid. Bij betongoten komen de hoogste technische eisen en ecologie en duurzaamheid op ooghoogte samen. Naast de kosten is diepgaande kennis van het te installeren materiaal van immens belang voor de juiste productkeuze. Het intensieve klantenoverleg dat hiervoor nodig was, was voor BG-Graspointner een belangrijke reden om de advisering en distributie van zijn producten te reorganiseren. De nieuwe directe verkooporganisatie in Duitsland zorgt voor nog meer klantnabijheid en maakt snel en doeltreffend advies uit eerste hand mogelijk.

Bijna een "minerale eenling"

Bij de meeste projecten van BG-Graspointner wordt nu FILCOTEN® HPC gebruikt, een zelf ontwikkeld hogesterktebeton. Het materiaalmerk beschrijft de drie essentiële bestanddelen van het beton: "fil" staat voor filament (vezel), "co" voor concrete (beton) en "ten" voor tensile strength (treksterkte). De ontwikkeling is gebaseerd op de richtlijnen van Friedrich Graspointner, die 20 jaar geleden de koers bepaalde: beton blijft het basisbouwmateriaal, geen gebruik van chemicaliën of kunststoffen, en de ontwikkeling van een grondstofbesparend, milieuvriendelijk en duurzaam product. De uitsluiting van kunststoffen is bijzonder opmerkelijk, aangezien andere fabrikanten voor hun gootsystemen vaak gebruik maken van polymeerbeton, kunststof of GVK. Met FILCOTEN® HPC ontwikkelde BG-Graspointner een innovatief beton met hoge prestaties op minerale basis.

Technisch gezien een klasse apart

Naast de minerale structuur valt FILCOTEN® HPC op door een bijzonder lage w/c-verhouding en een extreem dichte structuur door geoptimaliseerde aggregaten. Samen met de vezelmodificatie voor een betere weerstand tegen vroegtijdige scheurvorming kon de buigtreksterkte worden verdrievoudigd in vergelijking met de 3,0 tot 4,0 N/mm2 van "normaal" beton. Ook de druksterkte van meer dan 85 N/mm2 is een klasse apart in vergelijking met de gebruikelijke waarden van conventioneel beton. Qua druksterkte worden de eisen van EN 1433 duidelijk overtroffen. De weerstand tegen vorst en dooizout is vergelijkbaar, met een waarde van <25 g/m2 W+R vergeleken met de vereiste max. 1500 g/m2 W+R. Afhankelijk van de productlijn worden de in EN 1433 gedefinieerde belastingsklassen tot en met F900 probleemloos gedekt. De in de norm vastgestelde waarden van het toelaatbare waterabsorptievermogen worden eveneens onderschreden. Hierdoor voldoet FILCOTEN® HPC aan de blootstellingsklassen XC 3, XD 3, XF 4 en XA 1L die vereist zijn voor afwateringstoepassingen. Al met al resulteren deze eigenschappen in een zeer lange levensduur van BG-FILCOTEN®-goten.

Ongeëvenaard in ecologie en duurzaamheid

Een minerale structuur is over het algemeen goed voor het milieu, maar voor een ecologisch verantwoorde voetafdruk is meer nodig. Bij de ontwikkeling van FILCOTEN® HPC was het mogelijk om tot 70 procent van de niet-regeneratieve aggregaten zand en grind te besparen, en in het geval van cement is de besparing tot 55 procent - in vergelijking met een vergelijkbaar product gemaakt van conventioneel beton. De productie van cement gaat altijd gepaard met een hoge CO2-uitstoot. Elke vermindering van de hoeveelheid cement komt dus het milieu ten goede. Bij de productie van FILCOTEN® HPC werden door het gebruik van de modernste productietechnologieën beslissende energiebesparingen gerealiseerd. Bovendien dekt BG-Graspointner 100% van zijn energiebehoefte met groene stroom - waarvan ongeveer 40% uit eigen productie. Slechts enkele bedrijven in de sector kunnen een dergelijke duurzame energievoetafdruk aantonen. Reden genoeg voor de Upper Austrian Energy Saving Association om het bedrijf de Energy Star 2021 toe te kennen voor zijn inspanningen op het gebied van operationele energietransitie.
Met de reorganisatie van de verkoop in Duitsland zet BG-Graspointner actief de koers uit om naast puur productadvies de complexe samenhang van ecologie en duurzaamheid in de bouw direct aan zijn klanten over te brengen.

Met het duurzame BG-FILCOTEN® gootsysteem van hoogwaardig beton kan ongeveer twee derde van de CO2-uitstoot worden bespaard - in vergelijking met een vergelijkbaar product van conventioneel beton.
 
Het monolithische gootsysteem BG-FILCOTEN parkline dekt ook de veeleisende afwatering in parkeergarages optimaal af: het is extreem vlak en heeft een geluidsarm kamprofiel.
BG-FILCOTEN pro is bestand tegen belastingen tot klasse E600 en is verkrijgbaar met schroefbare gietijzeren roosters en gietijzeren randprofielen. BG-Graspointner biedt daarmee ook een duurzame oplossing voor de hoge eisen van logistieke gebieden.

 

Over BG-Graspointner

De BG-Graspointner Group staat voor duurzame en innovatieve afwaterings- en infrastructuursystemen. Het in 1963 opgerichte familiebedrijf heeft ongeveer 350 werknemers in dienst in Oostenrijk, waar de hoofdzetel is gevestigd, en in vijftien internationale dochterondernemingen. BG-Graspointner producten worden verkocht in 37 landen, waar ze betrouwbaar zorgen voor droge en veilige landingsbanen, wegen, spoorwegen, trottoirs, pleinen, terrassen en balkons.

BG-FILCOTEN® is een van de bekendste en meest duurzame producten. Het gootsysteem bestaat uit zuiver mineraal hoogwaardig beton (HPC). Het innovatieve materiaal combineert uitstekende technische eigenschappen met duurzaamheid: dankzij HPC (High Performance Concrete) hebben de producten uit het BG-FILCOTEN® assortiment aanzienlijk minder grondstoffen nodig dan vergelijkbare betongoten. Bovendien zijn ze uiterst duurzaam, 100 procent recyclebaar, getest op schadelijke stoffen en uitsluitend vervaardigd met groene stroom. Een levenscyclusanalyse bevestigt de goede prestaties: BG-FILCOTEN® bespaart ongeveer twee derde van de CO2-uitstoot in vergelijking met een vergelijkbaar product uit conventioneel beton.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »