Verholen goot voor afwatering

Er zijn verschillende soorten goten voor afwatering. Wat is een verholen goot? Dit betekent dat de goot niet of nauwelijks zichtbaar is. Er zijn geen uitstekende delen of kieren. Naast het esthetisch aantrekkelijke karakter zorgt het ook voor een meer onderhoudsvriendelijke goot. Een verholen goot van beton ziet er netjes uit en heeft een lange levensduur. De constructie van een verholen goot kan echter wel wat lastiger zijn dan bij traditionele goten het geval is, op deze pagina leggen we uit wat de voordelen zijn en met welke aandachtspunten je rekening moet houden.


Verhole goot

Verholen betekent letterlijk ‘bedekt’ of ‘niet opvallend’. Veel goten zijn duidelijk zichtbaar in het straatbeeld en hebben een functionele toepassing. Een verholde goot wordt netjes weggewerkt, waarmee het perfect aansluit op de omgeving. Ze bieden alle kenmerken van een standaard goot en leveren doorgaans zelf betere prestaties. Wat zijn de voornaamste voordelen van een verholen goot?

  • Een verholen goot heeft geen uitstekende randen, ze liggen op hetzelfde niveau als de bestrating.
  • Het aanzicht van een oppervlak dat voorzien is van een verholde goot is strak en modern. Dit geeft de locatie een premium uitstraling.
  • Er is een groot aantal formaten leverbaar wat een hoge flexibiliteit biedt bij aanleg van goten. Op basis van het projectplan kan de meest optimale configuratie worden samengesteld.
  • Een verholen goot van beton is zeer duurzaam en bestand tegen alle elementen. Het is daarmee een permanente oplossing voor afwatering met een minimum aan onderhoud.

Zijn er ook nadelen bij een verholde goot ten opzichte van andere goten? Functioneel en esthetisch gezien zijn er eigenlijk alleen maar voordelen, toch zijn er wel enkele aandachtspunten waar je rekening mee moet houden als je overweegt een verholen goot te plaatsen.

In de eerste plaats is een verholen goot van beton installeren meer complex dan een standaard goot. Het is dan ook niet aanbevolen om dit zelf te doen. De goten moeten perfect aansluiten op de omringende bebouwing, er mogen geen naden en kieren zijn. Dit vereist behoorlijk wat expertise, werk daarom altijd samen met aannemers die ervaring hebben met verholen goten van beton.

De kosten zullen doorgaans hoger uitvallen dan bij standaard beton goten. Dit wordt overigens weer ruimschoots gecompenseerd door de langere levensduur. Toch is het met name bij grootschalige projecten een aspect om rekening mee te houden. De begroting zal hierin moeten voorzien, als je uitgaat van standaard prijzen dan kun je krap uitkomen. Vergeet ook niet de kosten voor plaatsing mee te nemen. De prijs / kwaliteit verhouding is uitstekend, het is een duurzame investering.

Onderhoud zal nodig zijn, dit geldt uiteraard voor alle soorten goten maar het mag genoemd worden. Er zijn minder kieren en er is geen noemenswaardig reliëf, dit voorkomt aantasting en vervuiling. In bepaalde situaties en seizoenen kan een verholen goot wel verstopt raken als deze niet op tijd wordt gereinigd. Plan onderhoud dus op tijd in.

Laat je adviseren door DWTN, een leverancier met kennis van zaken, zo kies je de beste oplossing voor iedere situatie.

Verhoolde goot

Wat is een verholen goot precies? Wat dit type goot uniek maakt ten opzichte van andere goten, is de wijze waarop deze elementen geïntegreerd worden met de omgeving. Ze zijn nauwelijks zichtbaar en sluiten perfect aan op het wegdek, stoep, veranda etc. De afwatering is optimaal, aan de randen is er veel minder aanslag en vuil blijft niet achter opstaande randen steken. Een verholen goot van beton is een zeer duurzaam product dat jarenlang meegaat, zowel binnen als buiten. Houd er rekening mee dat producten voor binnen een afwijkende certificering hebben ten opzichte van verholen goten die bestemd zijn voor gebruik buiten. Let dus niet alleen op de prijs maar houd rekening met de technische specificaties bij aanschaf van een verholen goot. Denk hierbij aan kenmerken zoals:

  • Materiaal: Een verholen goot van beton is zeer duurzaam en robuust.
  • Indoor/outdoor: Voor gebruik binnen worden doorgaans andere waarden toegepast ten opzichte van gebruik buiten.
  • Weertype: Een goede verholen goot van beton is bestand tegen hoge en lage temperaturen, droogte en vocht.
  • Belasting: In situaties zoals een parkeergarage is een hoge belasting gewenst, bekijk de productspecificaties voor de juiste cijfers.
  • Afmetingen: Naast diameter speelt de lengte van de verholen goot ook een rol. Met relatief korte elementen van pakweg 2 meter is het eenvoudig om een inspectierooster toe te voegen of een zandvanger. Per situatie moeten de uitdagingen in kaart worden gebracht.

De diameter van een verholen goot van beton kan afwijken. Op basis van het gemiddelde volume water dat moet worden afgevoerd, zal de juiste diameter worden bepaald. Daarnaast zijn er nog een aantal supplementaire onderdelen zoals een betonnen zandvanger en sluitplaat, dit maakt het systeem volledig modulair. Een inspectierooster biedt eenvoudige toegang tot een verholen goot van beton. Dit maakt controle van de afvoer eenvoudig, bij verstopping kan direct melding worden gemaakt om zo de obstructie snel te verhelpen.

Verholen goten zien er netjes uit, ze zijn onderhoudsvriendelijk en duurzaam. Daarmee bieden ze een uitstekende oplossing voor afwatering in uiteenlopende situaties.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »