Infiltratiegoten, zelfdragend type I

Betonnen infiltratiegoten, zelfdragend type I

Het DELTA-U gamma behoort tot de I-reeks van zelfdragende infiltratiegoten volgens de norm EN-1433. Dit zijn infiltratiegoten die geen bijkomende zijdelingse versteviging vereisen bij inbouw. Het zijn gewapende infiltratiegoten in zelfverdichtend beton (ZVB) met betonkwaliteit C60/75. Ze zijn leverbaar met openingen of ingestorte drainerende klinkers (200x200mm).

DELTA-U infiltratiegoten zijn uitermate geschikt voor een verschillende verkeersklassen A15 t/m D400. De infiltratiegoten zijn in staat om dergelijke zware belastingen over te dragen naar de onderliggende fundering die hiertoe uiteraard correct dient ontworpen en uitgevoerd te zijn.

De infiltratiegoten binnen het DELTA-U gamma worden gekenmerkt door de verschillende types deksels, namelijk beton of gietijzer.

De infiltratiegoten zijn steeds voorzien van een tand- en groefverbinding waardoor het plaatsen en uitlijnen vergemakkelijkt wordt. Na plaatsing beperkt deze verbinding zettingen in geval van foutief gebruik, foutief ontwerp en/of geplaatste funderingen.

De Delta-UMI modulaire infiltratiegoten zijn leverbaar met een inwendige breedte van 500-2500mm en een inwendige hoogte van 500-1500mm. Deze kunnen worden voorzien van betonnen roosterafdekkingen t/m klasse D, 400KN. Voor een breedte van 500mm en 600mm kunnen deze tevens voorzien worden van gietijzeren roosters.

In binnenstedelijk gebied kan regenwater door alle bebouwing en verharding niet altijd worden afgevoerd naar wadi’s. Bovendien vragen de aanwezige kabels, leidingen en hoge grondwaterstanden om ondiepe infiltratieoplossingen. Dankzij de vriendelijke en ondiepe inbouwmethode is elk binnenstedelijk gebied klimaatbestendiger te maken met deze infiltratiegoot. De geringe inbouwdiepte heeft als bijkomend voordeel dat de aanlegkosten beperkt zijn.

Goottypen M & I conform NEN EN 1433

Voor lijnafwatering geldt een Europese geharmoniseerde norm, NEN EN 1433.
In deze norm worden diverse goottypen beschreven.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen gootelementen die zonder fundament en betonommanteling (goottype I) en die met betonfundament en –ommanteling ( goottype M) geplaatst moeten worden.
Heel veel van de gootsystemen die in Nederland geleverd worden, zijn van het zogenaamde type M.
In tegenstelling tot het type I dient de inbouw van het type M zorgvuldig te worden uitgevoerd. Elke leverancier verwijst daarvoor naar de desbetreffende inbouwvoorschriften.
In feite is de afvoergoot eerst geschikt voor de aangegeven verkeersbelasting wanneer deze met de voorgeschreven kwaliteit en hoeveelheid beton omhuld is.
Met de toepassing van goottype I wordt aanzienlijk bespaard op inbouwtijd en is de belastbaarheid niet meer afhankelijk van de inbouw met beton.
Middels een zogenaamde DoP-verklaring en een markering op elk gootelement is direct te zien welk type het betreft.

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »